Jumaat, 7 Disember 2012

Sumber Inspirasi: Lakaran automotif







Vroom vroom!!!

Rabu, 5 Disember 2012

OMG, ada orang buat animasi Portal!


Dengar khabarnya, filem animasi Portal bertajuk Companionship sedang dalam pembikinan. Dengan melihat daripada beberapa keping gambar yang disebarkan, kualiti animasi ini hampir setanding dengan animasi Pixar dan Dreamworks. Ini satu berita baik ni!

Sementara tunggu filem ni siap, apa kata cuci mata dulu dengan beberapa screenshot di bawah ni.

Lepaskan geram dengan animasi Portal versi 2D.

Sumber : Lambda Generation, Game Informer, dan DeviantArt.

Sumber Inspirasi: Koleksi name card

Ada name card? Benda alah ni merupakan antara item wajib bagi golongan yang kuat berniaga. Boleh kata semua businessman ada name card. Name card bukan sahaja digunakan untuk berkongsi nombor telefon atau emel, tetapi name card yang baik akan 'menyelitkan' nilai artistic dan estetik. 

Berikut adalah beberapa contoh name card yang boleh dijadikan sumber inspirasi:








Rasa teringin nak design name card sendiri pulak..

Selasa, 4 Disember 2012

Lakaran lepas kerja


Rindu pulak nak sketch guna pensil dan kertas..

Ahad, 2 Disember 2012

Blog update

Penulis suka slider.

Tetapi penggunaan slider dalam blog ini adalah satu idea yang buruk.

Penulis terpaksa buang slider dan gantikan dengan header statik.

Evolusi blog ini diteruskan.

Sabtu, 1 Disember 2012

Pendekar bowling berapi

Bebola tangan berapi
Lepas geram dengan Photoshop.

Photoshop CS4 & Wacom Bamboo.

Jumaat, 30 November 2012

Sketch dalam Sai

Sudah agak lama penulis tak melukis dalam Sai. Bukannya penulis tak suka guna Sai, tetapi penulis still struggle untuk kuasai brushes dalam Sai.
Pindah rumah

Dunia dalam air
Penulis gunakan marker brush dengan warna biru. Penulis elakkan daripada menggunakan banyak layer dan warna sebab fokus utama penulis adalah untuk biasakan diri dengan brush Sai.

Ada komen? Berikan pendapat anda.

Khamis, 29 November 2012

Bila dah takde kerja

Buat meme sendiri sebelum buat meme orang lain
Look at all the f**k that I don't give.

Isnin, 26 November 2012

Anatomi badan perempuan

Anatomi perempuan adalah subjek yang paling lama untuk penulis kuasai. Dah bermacam-macam buku yang penulis baca tapi masih gagal kuasai anatomi badan perempuan ni.

Kenapa belajar anatomi badan perempuan?
  • Untuk elakkan daripada melukis perempuan yang berbadan macam lelaki.
  • Memahami perbezaan fizikal antara lelaki dan perempuan
  • Menghargai fungsi dan kelebihan yang ada padan fizikal perempuan
  • Melatih diri untuk menguasai garisan.

Penulis sering jadikan perempuan berbadan kurus sebagai rujukan. Mungkin lepas ni penulis akan jadikan perempuan yang gemuk berisi chubby comel sebagai rujukan pulak. Ada sesiapa yang ingin menawarkan diri? (Keluar tanduk)

Sumber rujukan : Pretty Girl Thread DeviantArt. 18 tahun ke atas sahaja.

Jumaat, 9 November 2012

Para designer, jangan biarkan orang lain ambil kesempatan

Sepanjang penulis berkecimpung dalam dunia design, sudah banyak ragam klien yang penulis hadapi. Ada klien yang baik. Ada juga klien yang banyak karenah. Tak kurang juga klien yang cerewet. Namun begitu, kita sebagai designer perlu menerima hakikat bahawa terdapat pelbagai jenis manusia di muka bumi ni, dan dunia design memang tidak boleh lari dari bertemu dengan orang lain.

Akan tetapi, designer juga kena ingat bahawa dunia design adalah berkaitan dengan dunia bisnes. Dalam dunia bisnes, ramai orang yang suka mengambil kesempatan.

Penulis beri satu contoh mudah:

"Awak designer kan? Saya ada satu peluang/job/projek untuk awak. Awak buatkan saya satu laman web. Saya tak bayar awak tetapi awak boleh letak nama awak dalam laman web tu. Jadi bila orang datang laman web saya, orang akan tahu awak yang buat laman web saya. Awak akan dapat lebih ramai klien dan awak akan jadi kaya!"

Pasti ramai designer pernah jumpa orang macam ni. Mereka cuba dapatkan khidmat daripada designer tanpa mahu mengeluarkan bayaran. Kita lihat ayat yang sama tetapi dengan sedikit twist.

"Awak penjual kereta kan? Saya ada satu cara untuk melariskan perniagaan awak. Awak berikan saya satu kereta. Saya tak bayar harga untuk kereta awak tapi saya akan letakkan nama syarikat awak di badan kereta saya. Bila orang tengok kereta saya, orang akan kenal syarikat awak. Awak akan dapat ramai klien dan jadi kaya!"

Penulis pernah terpedaya dengan taktik sebegini, dan malangnya hasilnya tidaklah memberangsangkan seperti yang disangka.

Satu lagi taktik yang perlu diawasi:

"Awak dah siapkan projek/laman web/ilustrasi yang saya nak? Bagusnya. Tetapi saya tak cukup duit nak bayar awak. Apa kata saya beri awak biskut/baju/hadiah/sebagai ganti? Barangan ni ada nilai tau?"

Kalau ada designer yang dengar alasan sebegini, jangan terpedaya. Biskut/baju/hadiah tidak dapat membayar sewa rumah atau bil elektrik. Pastikan mereka bayar dengan jumlah wang yang dipersetujui sebelumnya.

"Awak kan designer. Designer tak susah pun. Awak edit-edit guna komputer je kan? Kenapa nak cas sampai mahal-mahal. Anak saya pun boleh buat macam ni."

Kerja design bukan mudah, dia ia pastinya bukan percuma. Walaupun designer bekerja dengan menggunakan komputer, tetapi designer lebih cenderung menggunakan imaginasi dan kreativiti. Bukannya ketuk-ketuk keyboard dah keluar design.

Satu lagi contoh:

"Apa kata awak beri saya beberapa contoh logo untuk syarikat saya. Saya akan pilih logo yang saya suka. Lepas tu baru saya bayar awak"

Elakkan terpedaya dengan klien macam ni. Lepas dia dapat logo yang dia nak, dia takkan hubungi designer tu lagi dan akan gunakan logo tu di laman web/name/card papan tanda depan kedai tanpa rasa segan silu.

Apa yang penulis cuba sampai adalah; sentiasa berhati-hati dengan klien. Tak salah percayakan klien dan berbuat baik kepada klien, tetapi jangan sampai klien ambil kesempatan. Penulis tidak mahu designer dipandang rendah dan penulis tidak mahu orang lain alami apa yang penulis pernah alami.

Khamis, 8 November 2012

Awan putih di langit biru

Sudah dekat seminggu bandar Kota Langit ni dilimpahi dengan air rahmat yang mencurah-curah. Penulis teringin merasakan kepanasan cahaya matahari menyapa pipi di waktu pagi.

Awan putih di langit biru yang penulis lukis kali ini adalah luahan rasa agak hujan di Kota Langit ini reda buat seketika.

Adobe Photoshop CS4 dengan Wacom tablet.

Sabtu, 3 November 2012

Test drive Android ICS di netbook Samsung

Penulis minat giler dengan Samsung Galaxy Note 10.1 sehingga penulis rasa tak sabar nak beli. Akan tetapi rasa itu perlu dibendung agar tidak merugikan diri sendiri. Ada perlunya penulis cuba sendiri tablet Galaxy Note 10.1 sebelum membelinya.

Persoalannya, bagaimana hendak mencuba tablet Note 10.1 tanpa perlu membeli tablet tersebut?


Enter Android x86 untuk netbook.

Projek Android x86 dibangunkan untuk menjalankan aplikasi android di netbook. Ia boleh digunakan sebagai 'emulator' untuk tablet Android.

Pada mulanya penulis sangkakan Android x86 adalah sama seperti aplikasi android yang lain seperti BlueStack, VMware atau Android SDK.

Ternyata penulis silap.

Android x86 adalah sama seperti Android sebenar cuma lebih optimized untuk netbook. Semua aplikasi boleh digunakan dan instead of gunakan touch screen, Android x86 gunakan keyboard dan tetikus. So, gesture seperti swipe dan pinch tidak dapat digunakan.

Penulis gunakan peluang ini untuk cuba kebanyakan aplikasi yang penulis minat seperti Twitter dan Facebook. Penulis juga cuba install aplikasi tambahan seperti Blogger dan Google Current. In fact, penulis post blog ini juga menggunakan apps Blogger. Pretty cool.

Game faveret seperti Angry Birds juga berjalan dengan lancar dan smooth. Tiada senggut-senggut macam emulator Android yang lain.



Kelemahan yang paling ketara adalah saiz. Bayangkan device android yang sebesar netbook. Berat pulak tu. Susah nak bawa ke sana ke mari. Tetapi oleh kerana saiz baterinya besar, maka uptime nya adalah lebih lama.

Sekarang kalau penulis pergi kedai makan, penulis akan bukak netbook sambil run Android x86. Tak ramai lepas tu, sure ramai yang ushar tengok.

Android x86 adalah OS yang sesuai untuk netbook. Jika anda seorang pengguna internet tegar tetapi tiada budget untuk beli tablet baru, Android x86 mungkin jawapannya.

Jumaat, 2 November 2012

Kegilaan kepada tablet


Penulis sempat mencuba Samsung Galaxy Note 10.1 yang baru baru-baru ni. Holy Shnitzels, gajet ni mula menjadi antara top gajet yang penulis kena beli sebelum 2013.

Segalanya tentang Galaxy Note 10.1 adalah just right. S-Pen yang responsif, saiz skrin yang besar, serta permukaan yang licin membuat pengalaman melukis dan mengambil nota semakin menyeronokkan.

Kalau penulis cukup duit nanti, penulis nak terus beli dan melukis potret depan Pasar Seni..

Opss, dah masuk waktu Azan. Masa untuk pergi masjid.

Khamis, 1 November 2012

Anatomy quick sketch



Cukup la latihan anatomi untuk hari ini..

Ahad, 28 Oktober 2012

Lukisan Hyperealist - Robin Eley





Petikan daripada sebuah blog:
No, you're not looking at a photograph of a woman donning a large piece of saran wrap like a cape. What you see is, in fact, a hyperrealistic painting of a woman with an equally realistic sheer sheet of plastic, creasing and clinging to her body. London-born, Australia-based artist Robin Eley is the painter behind these highly sensual renderings that crave close inspection to appreciate their fine craftsmanship. 
The large-scale oil paintings are expertly executed on Belgian linen and immediately draw the viewers attention with its, at times, risqué content. Using the naked form covered in a translucent material also raises many questions. What is the meaning behind the man-made element coating the man himself, yet truly concealing nothing? How does one interpret the work? 
Eley says, "Inspired by history, I extract from the present. Artifacts and textures that reflect the beauty and nobility of decline and question the modern obsession with perfection. While my subjects and technique are intentionally very real, the context in which they are painted is less defined."
Ada banyak lagi hasil karya beliau di www.robineley.com/. Penulis tekankan di sini bahawa tidak semua karya beliau sesuai untuk tatapan umum (e.g kanak-kanak).

Sumber : My Modern Met, Design You Trust, Free York

Khamis, 25 Oktober 2012

Ilusi warna

Dua petak di bawah adalah sama warnanya. Tak percaya?

Ini bukannya lingkaran (spiral) tetapi adalah bulatan penuh. Cuba perhatikan betul-betul.
Satu persoalan yang ingin penulis tujukan kepada pembaca: Bagaimana kita hendak menilai satu-satu warna jika mata kita sering terpedaya dengan ilusi optik seperti ini. Adakah kita hendak percaya kepada warna yang kita nampak (melalui mata) atau warna seperti mana yang kita tahu (menerusi fikiran)?

Rabu, 24 Oktober 2012

Lama tiada post - demam


Sudah agak lama penulis tak update blog. Penulis demam selesema/selsema diikuti dengan batuk berkahak. Mujurlah ada ubat batuk cap Ibu dan Anak.

Sekarang demam penulis dah mula sembuh dan penulis akan resume post blog yang tertunda sebelum ni.

Dalam post akan datang, penulis akan sentuh sedikit tentang teori warna moden dan berkongsi beberapa karya pelukis-pelukis Hyperealist.

Stay tune.

Rabu, 5 September 2012

Falsafah Selasa


Penulis pernah mendengar satu ayat daripada iklan broadband: "Internet adalah umpama oksigen. Semakin cepat kita berlari, semakin banyak (internet/oksigen) yang kita perlukan".

So, adakah ini bermakna kita tak boleh hidup tanpa internet?

Sumber : LikeCOOL

Selasa, 4 September 2012

Review OS Meego untuk netbook

Penulis nak berkongsi satu OS (operating system) yang dibangunkan oleh Linux/Nokia - MeeGo. MeeGo merupakan OS yang menggunakan sumber terbuka untuk netbook, telefon pintar,  tablet dan televisyen pintar.

Penulis berkesempatan untuk mencuba MeeGo untuk netbook dan ingin berkongsi pengalaman sepanjang menggunakan netbook ni.

Khamis, 30 Ogos 2012

Main game dengan Google Maps

Bosan main Farmville dan Bubble Safari? Meh try main Cube.

Objektifnya mudah sahaja: Cuba pergi dari A ke B dengan menggunakan mouse. Bunyi macam senangkan?

Cuba dulu baru tahu. Jangan anggap game ni senang macam game Café World tu..

Ini merupakan satu projek ekeperimen untuk Chrome. Pastikan browser menyokong HTML5. Malangnya game ni tak boleh dimainkan dalam smartphone (buat masa ni).

Sejauh mana anda lepas game ni? Jangan segan untuk berkongsi dalam ruangan komen di bawah. Selamat mencuba.

Takkan baca je? Komen sikit..

Link