Ahad, 27 Mac 2011

Mari bercerita – Penghasilan plot dan jalan cerita bahagian 2

Sekarang kita akan teruskan dengan penghasilan plot dan cerita bahagian 2. Sebelum ini kita dah berbincang tentang 5 fasa dalam plot dan penceritaan. Bagaimana kalau kita tiada idea hendak memulakan cerita?

Cara paling mudah untuk memulakan idea adalah tidur menghasilkan watak. Lukis/cipta satu watak protagonis aka hero dan berikan personaliti pada watak tu. Nyatakan apa yang dia suka, apa yang dia benci, dan serba sedikit tentang latar belakang dirinya (berapa bilangan ex-girlfriend, kemahiran, kelemahan, hobi dan sebagainya). Lagi banyak lagi bagus. Rujuk gambar di bawah:

Kudos

Kudos, watak protagonis

Jika tidak tahu hendak letakkan ciri-ciri personaliti pada watak, rujuk pada individu sebenar. Lepas tu kita berikan satu lagi watak samada antagonis atau watak pembantu aka heroin. Letakkan ciri-ciri peribadi dan perwatakan.

Lana

Lana, watak antagonis

Bila dah ada watak-watak, macam mana kita hendak memulakan penceritaan? Instead of memikirkan tentang permulaan cerita, kita boleh mulakan merangka bagaimana kesudahan/ending cerita. Adakah Kudos dan Lana akan berdamai? Adakah mereka akan membina keluarga bahagia? Adakah Lana dapat menewaskan Kudos?

Katakan kita pilih ending Kudos dan Lana dapat membina keluarga bahagia, kita boleh memulakan cerita dengan menerangkan bahawa Kudos dan Lana merupakan pasangan kekasih yang terpisah. Kalau kita pilih ending Kudos dan Lana akan berdamai, kita boleh memulakan cerita yang menyatakan bahawa Kudos dan Lana merupakan musuh ketat. Secara ringkasnya, ending sedikit sebanyak menerangkan bagaimana cerita itu bermula.

Untuk watak Kudos dan Lana, penulis akan memilih ending Kudos berjaya menewaskan Lana. Kenapa Kudos mahu menewaskan Lana? Apa skill yang Kudos dan Lana ada? Adakah Lana ada senjata rahsia? 

Nampaknya kita kena bersambung di post berikutnya.Unggun api dah nak padam. Masa untuk menambahkan kayu api lagi. Stay tune.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Takkan baca je? Komen sikit..

Link